Gagauz – Gökoğuz Türkleri ile Kafkas Türkleri arasında, tarihten bugüne folklorik ilişkiler (“İslam Sivilizasiyası Qafqazda” II Beynəlxalq Simpoziumu, 2019)
Gagauz – Gökoğuz Türklerinin dedeleri evelki zamanlarda geniş bir coğrafyada yerleşiyor, onlar Bizans döneminden daha evel Güney-Doğu Avrupa’da, Anadolu’da ve diğer tarihi bölgelerde yerleşiyorlar. Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları zamanında, Gagauzlar ve dedeleri, bu devletlerin bölgelerinde serbest gezerek, hayvanları otladıyorlardı, ayni zamanlarda bulundukları yerlerde buğday, darı, zarzavat, meyva, coğrafyaya göre, diğer malzemeler de ekip, büyüderlerdi.Orta çağ zamanlarında ve daha evel, Gagauz Türklerinin dedelri Anadolu’da, Trakya’da, Makedonya’da, Dobruca’da, Bucak’ta, Orta Volga’da, Özi Kırlarında, Orta Asya’da, Altay’da, Kafkas’larda yaşıyorlardı ve onların torunları bugün de, bu bölgelerde yaşamaya devam ediyorlar.Gagauz Türkleri bir halk olarak, Güny-Doğu Avrupa’da oluştular, onlar bu bölgede 2500-3000 seneden fazla yaşıyorlar, burada onlar yerli/avtohton insanlar.Gagauz (Gökoğuz) Turklerinin folklorunda, çağdaş zamana kadar evelki/ eski devlet unsurları da korunulmuş. O unsurları Gagauzların masallarında ve destanlarında – “Üç altın alma”, “Dengi Boz”, “Dev adamı”, görebileriz. Gagauzların destanlarda anlatılan olayların paralellerini ve coğrafya yerlerini, Gerodotun ve diyer bilim adamların yazılarında da görüyoruz, onların izleri M.Ö. VII-IV asırlara ve daha evelki zamanlara bizi götürüyor. O elemetlerin bir kısmı Akkoyunlular, Karakoyunlular, İskitler veya Oguzlar, Ak derâ (veya nehri) vs.Bugünkü Gagauz Türklerinin, Kafkas Türklerinin, Anadolu Türklerinin dillerinde, foklorunda, adetlerinde, giyimlerinde, çocuk oyunlarında, yemeklerinde vs. ortak kültürel izlerini görüyoruz.Gagauzların Ana dilleri Türkçedir ve Türk Milletine mensup, Hıristiyan Ortodoksturlar, Hıristiyanlığı Müslüman dininden önce, I-IV. asırlardan itibaren kabul ediyorlar ve daha sonra de, çeşitli coğrafyalarda VII, IX, XII. yüzyıllarda de Hıristiyan dinini kabul ediyorlar.İslamyet’ten (VI-VII-VIII yüzyıllar) itibaren, Türk’lerin büyük bir kısmı Müslüman dinini kabul ediyor. Dini olarak bugün dünyada Budist, Hıristiyan, Müslüman ve kültürel olarak, Şaman Türkleri var. Zaman geçtikçe, herbir Türk soylu insanlar, kültürlerini ve adetlerini, kendi dinlerine temellenerek, yaşatmaya devam ediyorlar. Fakat İslamyet ve Hıristiyan dinlerinin öncesi kültür mirasları – Türk’lerin ortak bir kültürü, çağdaş zamana kadar çeşitli Türk boylarında korunulmuş.Bu çerçevede, kendim de bir Gagauz Türkü/Türki olarak, Gagauzların etnik tarihi, kültürü, yerleşim yerleri, demografisi, göçleri, folkloru, etnogenezisi (söy kökleri) ile ilgili konuları araştırdım ve bugün de bilimsel çalışmalarım bu alanda devam ediyor.