Müsəlman ölkələri ilə əlaqələrin inkişafında Heydər Əliyevin rolu (“İslam Sivilizasiyası Qafqazda” II Beynəlxalq Simpoziumu, 2019)
Azərbaycan xalqının tarixində özünəməxsus yeri olan ümummilli lider Heydər Əliyev hələ Sovet İttifaqı dövründə Azərbaycana rəhbərlik etdiyi illərdə müsəlman ölkələri ilə əlaqələrin inkişafına xüsusi önəm vermiş, məhz o dövrdə Azərbaycanla Türkiyə Respublikası arasında rəsmi münasibətlər mövcud olmuş, 1967-ci ildə Türkiyə Cümhuriyyətinin Baş naziri Süleyman Dəmirəl və 1969-cu ildə Türkiyə Cümhuriyyətinin Prezidenti Cövdət Sunay Bakıya rəsmi səfər etmişlər.Heydər Əliyevin sovet hakimiyyəti süquta uğradıqdan sonra, müharibə meydanına çevrilən Qafqazda sülhün və əmin-amanlığın təmin olunmasında da müstəsna xidmətləri olmuşdur. Çıxışlarında Çeçenistan, Dağıstan və müsəlmanların yaşadıqları digər respublikalarda baş verən münaqişələrdən narahatlığını ifadə edir, bölgədə sülhün və əmin-amanlığın bərqərar olması üçün bütün gücü ilə çalışırdı.Ümummilli lider Heydər Əliyev Azərbaycanla dərin tarixi əlaqələrə malik İran İslam Respublikası ilə əlaqələrin inkişafına da xüsusi önəm verirdi. Onun 1994-cü il iyulun 2-də bu ölkəyə səfəri ikitərəfli əlaqələrin yeni mərhələyə qədəm qoymasına böyük töhfə vermişdir. Səfər çərçivəsində qarşılıqlı münasibətlər və regional layihələr ətrafında geniş müzakirələr aparılmışdır.Azərbaycan 1991-ci ildə İslam Konfransı Təşkilatına üzv qəbul edilmişdir. Ümummilli lider Heydər Əliyev yenidən hakimiyyətə gəldikdən sonra, Azərbaycanla İslam Konfransı Təşkilatı arasında əlaqələr daha da möhkəmlənmişdir.1994-cü ilin dekabr ayında İslam Konfransı Təşkilatının Mərakeşin Kasablanka şəhərində keçirilən Yeddinci Zirvə toplantısında ümummilli lider Heydər Əliyev ölkəmizi təmsil etmiş, Azərbaycan həqiqətlərini bu kürsüdən bütün dünyaya bəyan etmişdir.Ümummilli lider Heydər Əliyev Səudiyyə Ərəbistanı Krallığı ilə əlaqələrin inkişafına da xüsusi önəm verirdi. İki ölkə arasında əlaqələrin daha da gücləndirilməsi məqsədilə 1994-cü ilin iyul ayının əvvəllərində iki müqəddəs şəhərə – Məkkə və Mədinəyə rəsmi səfər etmişdir.Hazırda Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyev bu siyasəti uğurla və böyük uzaqgörənliklə davam etdirir. Hazırda Azərbaycan işğalçı Ermənistan Respublikasını çıxmaqla, bütün region ölkələri ilə dostluq əlaqələri quraraq sıx əməkdaşlıq edir.